Opracowania.pl PLUS:
Zaloguj się żeby dostać więcej

Właściwości substancji

Substancje mają następujące właściwości: barwa, połysk, zapach, smak, stan skupienia, np. węgiel jest czarny, sól - słona, ocet - kwaśny; żelazo jest twarde, guma - miękka.

Przy określaniu właściwości substancji dużą rolę odgrywają zmysły:

- wzrok - pozwala określić barwę, połysk, stan skupienia substancji;

- węch - pozwala określić zapach substancji;

- smak - pozwala określić smak substancji;

- słuch - pozwala określić dźwięk, jaki słyszymy po uderzeniu w dany materiał;

- dotyk - określanie twardości substancji.

Ostatnio oglądane

Ostatnio oglądane
Na swoich stronach GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. Sp.k. wykorzystuje wraz z innymi podmiotami pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne technologie m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Korzystając z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia. Kliknij, aby dowiedzieć się więcej, w tym jak zarządzać plikami cookies. Zamknij