Opracowania.pl PLUS:
Zaloguj się żeby dostać więcej

Zasady prawidłowego żywienia

Najważniejsze zasady prawidłowego żywienia to:

- odpowiednia ilość pokarmu dostarczana organizmowi;

- spożywane pokarmy muszą być odpowiedniej jakości.

Na prawidłowe odżywianie ma również wpływ:

- czas spożywania posiłków: każdego dnia o tej samej porze;

- ilość posiłków: powinno ich być 4-5 w ciągu dnia;

- obfitość: najbardziej obfity powinien być obiad;

- sposób spożywania pokarmu: należy jeść powoli i bez pośpiechu;

- rodzaj: staramy się jeść dużo surówek warzywnych;

- sposób przygotowania posiłku: jarzyny i warzywa należy gotować bardzo krótko, aby traciły jak najmniej wartościowych składników;

- jakość posiłków: w naszej diecie unikamy cukrów, nadmiaru tłuszczów, jemy chude mięso i ryby, świeże owoce i warzywa.

Kupując gotowe produkty żywnościowe, należy zwracać uwagę na termin przydatności do spożycia oraz zawartość i rodzaj środków konserwujących, poprawiających smak i wygląd produktu. Pokarm można zabezpieczyć przed zepsuciem poprzez:

- konserwację,

- suszenie,

- pasteryzowanie w wysokiej temperaturze,

- przechowywanie w lodówce, zamrażarce.

Dla prawidłowego odżywiania się ważne jest estetyczne podawanie posiłku i kulturalne zachowanie przy stole. Wpływa to na pracę układu pokarmowego i samopoczucie.

Niezbędne jest zachowanie higieny: należy myć ręce przed każdym posiłkiem, staranie myć naczynia, utrzymywać porządek tam, gdzie jest przechowywana żywność i gdzie spożywane są posiłki.

Ostatnio oglądane

Ostatnio oglądane
Na swoich stronach GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. Sp.k. wykorzystuje wraz z innymi podmiotami pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne technologie m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Korzystając z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia. Kliknij, aby dowiedzieć się więcej, w tym jak zarządzać plikami cookies. Zamknij